Over mij

Over Maureen Tan

Mijn naam is Maureen Tan. Geboren op 30 mei 1969 in Amsterdam.

Ik ben de jongste dochter van Maud Mouthaan, een Indische vrouw geboren in Semarang, Midden-Java en mijn Chinese vader Tan Tjhoen Hok, geboren in Surabaya, Oost-Java. Ik heb nog twee oudere zussen.

Onze moeder leerde koken voordat het gezin in 1964 naar Nederland kwam. Mijn vader ging natuurlijk met haar mee naar Nederland maar vroeg haar wel eerst te leren koken. Brood en aardappels, dat zag hij niet zitten. En de Indonesische kokkie die zo heerlijk kookte en zorgde voor het gezin kon natuurlijk niet mee.

Zo leerde onze moeder heel goed koken. Ze was echt erg precies. Hoe het gerecht eruit zag, hoe het moest ruiken en natuurlijk ook de smaak. Wij aten altijd rijst, met altijd vers bereidde gerechten met zelfgemaakte boemboe ’s zonder zakjes en potjes.

Toen zij halfzijdig verlamd raakte in 1979 moesten wij het koken overnemen. Dit betekende meerdere malen met de vijzel, snijplank of lepel naar de woonkamer om onze moeder te vragen of de boemboe zo goed was van kleur, smaak en of die fijn genoeg gemalen was.

Onze moeder begon toen met het uittypen van haar recepten voor haar dochters. Voor ons zei ze, maar natuurlijk ook een beetje uit eigenbelang. Ze wilde net zo goed kunnen blijven eten als toen ze zelf nog kon koken.

Naarmate ik ouder werd, wilde ik de smaken van vroeger thuis bij mijn ouders terughalen. Ik ben dus de laatste jaren steeds meer Indisch, Indonesisch en Chinees gaan koken met de recepten van mijn moeder.

Toen ik gevraagd werd De Bijbel van de Indonesische Keuken te schrijven vielen alle puzzelstukjes in elkaar en kon ik mijn liefde voor deze keuken, maar ook de gerechten van mijn moeder, delen.

Maureen Tan Saar Magazine
Maureen Tan Saar Magazine bowl plant

over Anak Bungsu Kookworkshops

Mijn passie voor koken begon omstreeks mijn dertigste jaar. Ik keek graag naar kookprogramma’s op tv, probeerde steeds meer uit en leerde zo ook bepaalde technieken.

Ik kookte en kook graag voor vrienden en familie.

In 2011 verhuisden wij naar een mooi nieuwbouw appartement in Amsterdam. Ik had op een gegeven moment wat tijd over en hoorde van de buren in onze woontoren dat ze vaak uit pakjes kookten of wat lieten brengen.

Ik dacht: dat kan anders. Zo begon ik voor een klein groepje te koken, twee keer in de week. Indonesische gerechten, maar ook gerechten van andere keukens.

Ik kook altijd vers en steeds weer iets anders. Mijn huisgemaakte maaltijden werden heel populair en de kleine groep waarvoor ik kookte groeide uit tot wel 50 personen.

Toen het buurtrestaurant in de plint van onze woontoren zijn deuren ging sluiten en er voor mijn een kans was om een pop-up restaurant te starten, hoefde ik niet lang na te denken.

Mijn rijsttafel was heel populair en we kregen het steeds drukker.

Na 9 maanden wilde de eigenaar van het pand echter de huur dusdanig verhogen dat het voor ons niet haalbaar was om open te blijven. Tot ons verdriet moesten wij de deuren sluiten.

Het was enorm hard werken, maar ik zou het voor geen goud hebben willen missen. Het was een prachtige tijd!

Na de sluiting van onze pop-up kwam ik erachter dat mijn gezondheidskwaaltjes niet overgingen met de nodige rust. Ik kreeg de diagnose reuma.

Een mogelijk tweede pop-up restaurant kon ik niet meer aan. De lange dagen met vaak 12 tot 14 uur werken per dag was nu helaas onmogelijk geworden.

Mijn vader overleed in 2017 en het verlangen naar de geur en de smaken van mijn jeugd werd nog groter. Ik ging steeds meer koken uit de kookboeken die mijn moeder had geschreven voor haar drie dochters.

Toen kwam ik op het idee om kookworkshops te geven. Ik wil mensen leren hoe ze de authentieke Indonesische keuken kunnen bereiden aan de hand van onder andere de recepten van mijn moeder.

In 2019 werd ik gevraagd om De bijbel van de Indonesische keuken te schrijven en toen viel alles op zijn plaats. Nu geef ik kookworkshops, zowel inloop als privé en kook ik als privé chef thuis bij mensen.

Maureen Tan/Anak Bungsu Kookworkshops in de media

Bijbel-van-de-Indonesische-keuken

Bijbel van de Indonesische keuken

Van saté kambing tot gado gado en van soto ayam tot rendang: in De Bijbel van de Indonesische Keuken neemt Maureen Tan je mee naar alle uithoeken van de Indonesische archipel. Een smakelijke reis langs de bijzondere en verrassende eilandkeukens van Sumatra, Kalimantan, West-Java, Midden-Java, Oost-Java, Bali, de Kleine Soenda-eilanden, Sulawesi en Papoea.

cover Java nieuw

Java

In Java duikt bestsellerauteur Maureen Tan nog dieper in de Indonesische keuken. De Javaanse keuken is die van haar ouders; het is de keuken waar ze mee is opgegroeid. ‘Eten is bij ons in de familie ontzettend belangrijk. Al mijn familieherinneringen zijn eraan verbonden.’

De Javaanse keuken is in te delen in drie gebieden: de West-Javaanse keuken. De West-Javaanse keuken is friszuur en pittig. In MiddenJava eten ze een stuk zoeter maar ook iets minder pikant. In OostJava is de keuken juist weer pikant en erg hartig, doordat er veel trassi en petis udang worden gebruikt.