4 personen, 4 uur

Ingrediënten

  • 5 sjalotten, in dunne plakjes

  • 7 tenen knoflook, in dunne plakjes

  • 8 lomboks, in fijne ringen

  • 7 rawits, in fijne ringen

  • 5 cm gember, in dunne plakjes

  • 6 cm laos, in dunne plakjes

  • 3 cm kurkuma, in dunne plakes

  • 7 kemirinoten, grof gehakt

  • 1 el palmsuiker

  • Olie om in te bakken

  • 10 kaffirlimoenblaadjes, gekneusd

  • 2 asem kandis, of 2 el tamarindepulp

  • Geweekt in 4 el heet water

  • ½ l dikke kokosmelk

  • 1 kilo runderstoofvlees,

  • In blokken van 4×4 cm

  • 2 kurkumablaadjes

  • 2 stengels citroengras

  • 150 gemalen kokos

  • Sap van ½ limoen

  • 1 tl zout

Perkedel-Kentang-Anak-Bungsu-Kookworkshops

Bereiding

  1. Maal in de vijzel sjalot, knoflook, lomboks, rawits, gember, laos, kurkumawortel, kemirinoten met de palmsuiker tot een fijne boemboe. Verhit wat olie in een sudderpan op middelhoog vuur en fruit er de boemboe ongeveer 10 minuten in.
  2. Voeg 5 kaffirlimoenblaadjes, de asem kandis of tamarindepulp met het weekwater en de kokosmelk toe. Breng de saus aan de kook aan en laat pruttelen totdat de olie  zicht begint te scheiden van de boemboe.
  3. Voeg het rundvlees toe en breng het geheel weer aan de kook aan. Zet dan het vuur laag en stoof het vlees zonder deksel ongeveer 2 uur. De saus zal voor ongeveer de helft ingekookt zijn en het vlees is dan zacht maar valt nog niet uit elkaar.
  4. Neem het vlees uit de pan en verhit samen met de saus in een wok op middelhoog vuur.
  5. Voeg het kurkumablad, de overige kaffirlimoenblad en het citroengras toe.
  6. Rooster intussen de kokos in een droge steelpan op middelhoog vuur al roerend donkerbruin.
  7. Voeg de kokos zodra het zover is direct toe aan het stoofvlees en blijf het geheel omscheppen tot de saus gaat karamelliseren. Het vlees wordt donkerder en neemt steeds meer de saus op. Deze fase duurt 1 tot 1 ½ uur.
  8. Voeg tot slot het limoensap toe en breng de rendang op smaak met het zout. De rendang is klaar wanneer het vlees zacht is en er bijna geen saus meer over is.

 

Tip!

Asem kandis kan vervangen worden door Goraka Indiase tamarinde ( garcinia cambogia) verkrijgbaar bij Amazing Oriental. Deze asem geeft een donkere kleur af wat nodig is voor de rendang.