4 personen, 45 minuten

Ingrediënten

  • Olie om in te bakken
  • 800 g tempe in smalle reepjes
  • 3 kleine sjalotten, in dunne plakjes
  • 3 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 1 stengel citroengras, gekneusd
  • 2 salamblaadjes, gekneusd
  • 4 lomboks of rawits, in fijne ringen
  • 5 cm laos, gekneusd
  • 1 tl trassi
  • 15 petehbonen, grof gesneden (eventueel)
  • 50 g palmsuiker
  • ½ tl zout
  • 1 el tamarindepulp, geweekt in 2 el heet water
  • 4 el ketjap manis

Benodigdheden

  • Keukenpapier
Sambal-Goreng-Tempe-Kering-Anak-Bungsu-Kookworkshops

Bereiding

  1. Verhit een flinke scheut olie in een wok en frituur de tempé rondom krokant en goudbruin. Laat de tempé uitlekken in een met keukenpapier bekleed vergiet.
  2. Giet de overtollige olie uit de wok. Verhit de wok opnieuw en fruit er de sjalotten, knoflook, het citroengras, de salamblaadjes, en lomboks of rawits ongeveer 10 minuten in.
  3. Voeg de laos, trassi en eventueel de petehbonen toe. Bak ze in dat geval nog 1 minuut mee.
  4. Voeg de palmsuiker toe en breng op smaak met het zout, de tamarindepulp en de ketjap manis. Laat de boemboe 5 minuten afkoelen.
  5. Meng de gefrituurde tempé erdoorheen. De tempé is luchtdicht afgesloten een paar weken houdbaar.