Met specerijen als kaneel, kardemom, kruidnagel en steranijs zou je deze soto banjar uit Kalimantan kunnen zien als het hartverwarmende broertje van de soto ayam.

5 personen, 120 minuten

Ingrediënten

  • 1 zakje lontong
  • 1 hele kip, in stukken
  • 5 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 3 sjalotten, in dunne plakjes
  • 5 cm gember, in dunne plakjes
  • 5 Javaanse kardemompeulen
  • 1 kaneelstokje
  • 3 kruidnagels
  • 1 steranijs
  • 1 klontje roomboter
  • 10 g bladselderij, gewassen en fijngesneden
  • 5 eieren
  • 250 g glasnoedels
  • 5 el gebakken uitjes
  • 3 kaffirlimoentjes, in partjes
  • 5 aardappelkroketjes
  • Ketjap manis, om te serveren
  • Tomatensambal, om te serveren
Soto-Banjar-Anak-Bungsu-Kookworkshops

Bereiding

  1. Kook de lontong in een pan met ruim kokend water in 60 minuten gaar. Laat de lontong volledig afkoelen en leg het dan voor zeker 1 uur in de koelkast. Snijd het bij het serveren in blokjes.
  2. Breng intussen 2 liter water met de stukken kip aan de kook. Draai het vuur dan zacht en laat de kip sudderen.
  3. Verhit wat olie in een wok op middelhoog vuur en fruit er de knoflook in. Maal in de vijzel de gebakken knoflook, sjalot en de gember tot een fijne boemboe.
  4. Verhit de achtergebleven knoflookolie en fruit er de boemboe met de kardemom, het kaneelstokje, de kruidnagels en de steranijs ongeveer 5 minuten in. 
  5. Voeg de boemboe toe aan de kip en stoof het geheel ongeveer anderhalf uur op zacht vuur. Tot de kip van het bot valt.
  6. Neem de kip uit de bouillon en zet opzij. Voeg de roomboter toe aan de bouillon, zet het vuur laag en kook 30 minuten zonder deksel. Pluk intussen het kippenvlees uit elkaar en voeg het samen met de bladselderij toe aan de bouillon.
  7. Kook de eieren in 6 tot 8 minuten hard en week de glasnoedels 5 minuten in heet water. Verdeel achtereenvolgens de bouillon met de kip, de glasnoedels en de eieren over 5 kommen.
  8. Garneer met de gebakken uitjes en serveer aardappelkoekjes, kaffirlimoenpartjes, ketjap manis en de tomatensambal.

extra recept

Sambal tomat (gebakken tomaten sambal)

Pot van 350 ml, 45 minuten

Ingrediënten

  • ½ tl zout
  • 3 sjalotten, grof gehakt
  • 10 rode lomboks, in fijne ringen
  • 4 rode rawits, in fijne ringen
  • 100 ml olie + extra olie
  • 4 kleine tomaten, in partjes
  • ½ tl palmsuiker
  • 2 kaffirlimoenen

Benodigdheden

  • Vijzel
  • Gesteriliseerde pot

Bereiding

  1. Maal in de vijzel het zout met de sjalotten, lomboks en rawits tot een fijne pasta. 
  2. Verwarm de olie in een wok op middelhoog vuur, voeg de pasta toe en bak de sambal al omscheppend 20 minuten. 
  3. Maal de tomaten in de vijzel grof. Voeg dit toe aan de pan en fruit nog 5 minuten. Doe de palmsuiker erbij en schep goed om. Draai het vuur uit.
  4.  Knijp het sap uit de kaffierlimoenen en gooi de pitjes weg. Roer het sap door de sambal.
  5.  Doe de sambal in de schone pot en schenk er een laagje olie op. Koel bewaard is de sambal ongeveer 4 weken houdbaar.